Dramatickú štafetu bežcov na lyžiach vyhrali Nóri

01.03.2013 Celý región

Val di Fiemme 1. marca (TASR) - Nórski bežci na lyžiach v zložení Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rönning, Sjur Röthe a Petter Northug triumfovali v pretekoch štafiet na 4x10 km na MS v severských disciplínach vo Val di Fiemme a obhájili tak titul spred dvoch rokov.

Finišman nórskeho kvarteta Northug v dramatickom finiši odsunul v severskom súboji na druhé miesto štafetu Švédska s odstupom iba 1,2 sekundy. Bronz si vybojovali reprezentanti Ruska (+2,4) s tesným náskokom dvoch desatín pred domácimi Talianmi. Slovensko nemalo na štarte zastúpenie.

Nórski muži tak ťahajú skvelú sériu šiestich víťazstiev v štafetových behoch na svetových šampionátoch za sebou. Z posledných jedenástich dominovali až v desiatich, iba v roku 1999 prerušili ich hegemóniu Rakúšania. Northug si pripísal deviate kariérne zlato z MS, čim sa vyrovnal legendárnemu krajanovi Björnovi Dähliemu.

Na úvodnom klasickom úseku 3,3 km dlhej trate v Lago di Tesero pri až desiatich stupňoch nad nulou udával najčastejšie tempo Švéd Daniel Richardsson, ale početný "balík" doviedol na prvú odovzdávku na čele Nemec Hannes Dotzler bez výraznejšieho náskoku na Nórov, Japoncov a Švédov. V druhej štafetovej časti sa vpredu vykryštalizovala silná šestica najviac favorizovaných krajín. V cieľovom priestore sa po polovici pretekov objavil ako prvý Švajčiar Dario Cologna spolu s piatimi konkurentmi, siedme Česko už strácalo takmer pol minúty.

Nóri, Švédi, Taliani, Rusi, Nemci a Švajčiari na treťom úseku ešte zvyšovali svoj náskok na prenasledovateľov a hoci Nemci i Švajčiari v jeho závere mierne stratili, na záverečnom sa opäť priradili k najlepším. Štvrtý úsek bol mimoriadne dramatický, čo zvýraznil ešte skvelý výkon Mattiho Heikkinena, ktorý zmazal takmer poldruhaminútové manko a Fínov dotiahol na špicu. V záverečnom stúpaní pred cieľom nastúpil Švéd Calle Halfvarsson, ale v cieľovej rovinke už nestačil na skvele šprintujúceho Northuga. V závese za nimi bežiaci Rus Sergej Usťugov zabránil bronzovým medailovým oslavám domácich, keď v tesnom súboji zdolal Davida Hofera.

Smutní zostali Nemci, ktorých ambície na pódiové umiestnenie potopila smola Axela Teichmanna na záverečnom úseku - najskôr spadol, potom zlomil palicu a napokon aj lyžu a s výrazným mankom prišiel do cieľa až siedmy.

MS vo Val di Fiemme - beh na lyžiach:

muži - štafeta na 4x10 km: 1. Nórsko (Tord Asle Gjerdalen, Eldar Rönning, Sjur Röthe, Petter Northug) 1:41:37,2 h, 2. Švédsko (Daniel Richardsson, Johan Olsson, Marcus Hellner, Calle Halfvarsson) +1,2, 3. Rusko (Jevgenij Belov, Maxim Vylegžanin, Alexander Legkov, Sergej Usťugov) +2,4, 4. Taliansko +2,6, 5. Fínsko +11,7, 6. Švajčiarsko +13,0, 7. Nemecko +45,5, 8. Japonsko +54,2, 9. Francúzsko +55,6, 10. USA +1:01,4
 

Vyberte región